İlginç beslenme tarzıyla GÜNEŞ GÜLÜ bitkisi görülmeye değer...

Kim demiş güller sadece etrafa güzel koku salıp,  çeşit çeşit renkleriyle görsel şölen yaşatır diye..
İşte size ilginç beslenme tarzıyla ilgimizi çeken Güneş Gülü bitkisi. Neden mi? Çünkü o bir etçil.


Güneş gülünün bir kere görüntüsü bile harika. Yaprakları dokunaçlarla kaplı. Üzerindeki sabah çiğini andıran damlacıklar güneşte parıldıyor. Güzel kokularıyla pek çok böceği de cezbediyor ve kendine çekiyor. Ama bu sefer tohumlarını yaymak için değil; beslenmek için.

Güneş gülü bitkisinin dokunaçları yapışkan mı yapışkan. Damlacıklara temas eden böcek hemen oraya yapışıp kalıyor. Böcek kurtulmak için mücadele ettikçe, gittikçe daha çok dokunaç ava yapışıyor. Bitkinin yaprakları kıvrıldıkça yapışkan sıvı böceği tamamen sarıyor ve böcek havasızlıktan boğuluyor.

Avı yakalama işi tamam. Sıra geldi avı sindirip besini tüketmeye.

Yapraklardaki sindirim enzimleri böceğin gövdesini parçalayarak onu bol azotlu yemek haline getiriyor. Bitki de onu emiyor. Böylece besin ihtiyacını karşılıyor.

Bu noktada şu soruyu sorabiliriz:

Güneş gülü bir bitki ise neden beslenmek için fotosentez yapmak ona yetmiyor?

Nedeni aslında açıklamalarda geçti, bakalım yakalayan var mı?
Bu bitki çok mu obur? Tabii ki hayır.

Güneş gülü bitkisi azotça fakir topraklarda yaşıyor. Bitki de topraktan alamadığı bu minerali başka bir alternatif olan böcekleri tüketerek karşılıyor ve böylece yapısında mineral dengesini sağlıyor.

Merak edilen bir başka soru;
Ülkemizde de Güneş gülü gibi etçil bitkiler yetişiyor mu?

Muhteşem bir biyolojik çeşitliliğe sahip olan ülkemizde evet etçil bitki türlerimiz de var. Nerelerde? Uludağ ve Toros dağlarının sulak yerlerinde, güneydeki dağlarda kireç mağaraları civarında etçil bitkilere rastlamak mümkün. İşte ülkemizden Etçil bitki örnekleri...





Gülşen GÜLER CEYLAN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TSUNAMİ DENEYİ

DÖKÜLMEYEN SU DENEYİ

Yaz tatili oyunsuz olmaz; RESFEBE Oyunu