Hava renksiz bir gaz olduğuna göre, içinde bulunduğu gökyüzü NASIL farklı renklerde görünür?

Baharı yaşamaya başladığımız bu günlerde en büyük mutluluğumdur, masmavi gökyüzüne bakıp, sıcak güzel bir gün yaşamak.Ya da gün batımında gökyüzünün kızıllığına dalmak...

Akdamar Adası

Peki nasıl oluyor da gökyüzü böyle farklı renklerde görünebiliyor?



Bu güzelliklerin arkasında yatan gökyüzünün sahip olduğu en büyük zenginlik, öyle paradan puldan değil, sadece güneş ışığını kırabilme özelliğindendir. 
Gökyüzünü oluşturan atmosfer, içerisinde yaşam için gerekli gazları barındırırken, aynı zamanda da bazı toz parçacıklarını bulundurmaktadır. 
Güneş ışınları atmosfere girdiğinde,içerisindeki bu gaz moleküllerine ve toz parçacıklarına çarparak etrafa saçılır ve gökyüzü farklı renklerde görünür. 


Peki gün ortasında neden mavi renk, gün batımında neden kırmızı renk?


Bunun cevabını bulmak için de öğretmeninizin ışık konusunda anlattıklarını bir gözden geçirmeliyiz.
Güneş ışığı aslında farklı dalga boylarına sahip, kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, mor gibi birçok ışından oluşmaktadır. ( dalga boyu en büyük ışın kırmızı, en küçük olan ise mavi ve mordur.) Bunu en güzel gökkuşağı çıktığında farkediyoruz, değil mi?
Güneş ışığı atmosfere girdiğinde, üst tabakalardaki parçacık ve gaz molekülleri tarafından en kısa dalga boylu mavi ışın etrafa saçılmaya başlar ve gökyüzü mavi görünür. (Kırmızı ışının saçılması için daha büyük parçacıklarla karşılaşması gerekir.)


"Sıralamada en sonda mor var, peki neden gökyüzü mor renkte görünmüyor?" diye sorduğunuzu duyar gibiyim.

Çünkü ışık kaynaklarında her rengin parlaklığı aynı olmaz. Güneş ışığında da mor ışık, mavi ışıktan daha az bulunuyor. Saçılma olayı da etkili olarak mavi ışıkta gerçekleşiyor. Ayrıca gözümüz de maviyi daha etkili algılıyor. Bu yüzden gökyüzü mor görünmez.


Güneş doğarken ve batarken  de gökyüzü kızıl bir renkte görünür. 

Bunun nedeni de ışığın atmosferde uzun süre yol katetmesidir. Akşam ve sabah saatlerinde güneş ışığının dünyaya geliş açıları değişir. Bu da ışınların atmosferde daha uzun süre yol almasına neden olur. Daha kalın bir tabakadan geçmek zorunda kalan güneş ışığının mavi ve maviye yakın renkleri soğurulurken,  kırmızı ve kırmızıya yakın renkler (turuncu, sarı) etrafa saçılır ve gökyüzü kızılımsı bir renkte görünür.

Yaşamımızın da gökyüzü gibi her rengi taşıması dileğiyle...



Gülşen GÜLER CEYLAN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TSUNAMİ DENEYİ

DÖKÜLMEYEN SU DENEYİ

Yaz tatili oyunsuz olmaz; RESFEBE Oyunu