Uzun süre suda kalan ellerimiz NEDEN buruşur?

Uzun süre suda kalan ellerinizin bir süre sonra buruştuğunu fark etmişsinizdir. Aslında bu durum sadece ellerimizde değil, uzun süre suda kalan ayaklarımızda da gerçekleşir. 

Peki derimiz neden buruşur?


Derimizin suda buruşmasının nedeni tabii ki suda ütüsünün bozulmasından değildir. Bu sadece derimizin yoğunluk farkından dolayı suyu deri altına geçirmesidir. Osmoz  olarak da adlandırılan bu olayda su çok yoğun ortamdan, az yoğun ortama (vücuda) doğru geçiş yapar. Bu esnada deri suyun geçiş yaptığı deri altındaki alanı genişletmek için büyür (genleşir) ve dolayısıyla yapısında bükülmeler, buruşukluk dediğimiz yapılar oluşur. 

Ama korkmayın! Bu durum uzun sürmez, sudan uzaklaşıp, kurulanmanız ve bir süre beklemeniz yeterli. Deri altına geçiş yapan su buharlaştığında deri eski haline geri gelecektir.



"Peki suda neden sadece ayaklarımız ve ellerimiz buruşur?" diye sorduğunuzu duyar gibiyim.

Bildiğiniz üzere insan vücudu kıllarla kaplıdır; bazı bölgelerde uzun, bazı bölgelerde kısa kıllar. Bu kılların diplerinde de yağ bezleri bulunur. 
Yağ bezlerinin ürettiği özel yağlar, deride su geçirmez bir tabaka oluşturur. Biz bu tabakaya keratin tabakası diyoruz ve suyla derinin yumuşak kalmasını sağlar ve deri altına su geçişini önler. 
Ancak ayak tabanı, parmak ucu gibi bölgelerimizde kıl bulunmamaktadır. Bu yüzden bu bölgelerde keratin tabaka da oluşmaz. Sadece kalın bir deri tabakası bulunur. Bu bölgeler suda kaldığında suyun deri altına geçişini engelleyemez ve genleşerek buruşur.

Buruşuk eller ne işe yarar diye soranlara, İngiliz "Biology Letters" dergisinin araştırmasını öneririm. Yayınlanan araştırmaya göre, buruşmuş parmakların ıslak durumlarda daha iyi kavrama sağladığı belirlenmiş. Tıpkı lastiklerdeki tırtıklar gibi... Merak ederseniz bir göz atın derim . 

Fen hayatın her yerinde, mesele görebilmekte...
Gülşen GÜLER CEYLAN




Yorumlar

  1. Ozmoz su molekullerinin cok yogun oldugu bolgeden az yogun oldugu bolgeye gecise denir burada yanlis yazilmis

    YanıtlaSil
  2. Uyarınız için teşekkürler.
    Gerekli düzeltmeleri yaptık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

TSUNAMİ DENEYİ

DÖKÜLMEYEN SU DENEYİ

Yaz tatili oyunsuz olmaz; RESFEBE Oyunu