Her ATIK çöp değildir, toplayalım, DÖNÜŞTÜRELİM!..

Okullarda, marketlerde, alışveriş merkezlerinde, kafelerde... Artık her köşe başında rastlıyoruz geri dönüşüm kutularına. Peki ne demek geri dönüşüm?


Günlük yaşamda kullandığımız birçok malzemenin çeşitli işlemlerinden geçirilerek tekrar hammadde olarak imalat sürecine kazandırılmasına geri dönüşüm diyoruz. 



Neden geri dönüştürüyoruz?

Birçoğumuz bu sorunun cevabını bilemeden, belki de hiç sorgulamadan atıverir elindeki kompoziti, kağıdı dönüşüm kutusuna. Sorsan nedenini sorgulamadan "öğretmenim bana kağıtları çöpe atma dedi" der. Hadi bugün sorumuzun cevabını birlikte öğrenelim.

  • Tükettiğimiz maddelerin geri dönüşüme kazandırılmasıyla öncelikle hammadde ihtiyacımızı azaltmış oluruz. Böylece doğal dengeyi bozmadan hammadde ihtiyacımızı karşılarız.
  • Geri dönüştürülebilen malzemelerden tekrar hammadde elde edilmesiyle büyük ölçüde enerji tasarrufu da  sağlamış oluruz. Örneğin kaynaklara göre, geri dönüşümle alüminyumun kullanılması, alüminyumun sıfırdan üretilmesine oranla %35'e varan enerji tasarrufu sağlanmaktadır.
  • Atıklarımızın bir kısmını geri dönüştürerek atık miktarını azaltıp, ekonomimize katkı sağlayabiliriz.
  • Geri dönüşümle gelecek nesillere  kullanılabilir kaynaklar bırakabiliriz.

Hangi malzemeleri nasıl geri dönüştürebiliyoruz?


Cam, kağıt, plastik, elektronik atıklar, kompozit geri dönüşebilen maddelerden sadece bir kaçı.


CAM, silisli kumdan üretilir. Kullanıldıktan sonra ambalaj atığı olduğunda toplanarak, cam kırığı haline getirilir ve işlenerek tekrar cam ambalajlara dönüştürülür.

KAĞIT, hammaddesi ormanlarımızdır.Temiz bir şekilde, ıslatmadan, ayrı toplanarak, geri dönüşümü ile yeniden kağıt ve karton üretilebilir.

PLASTİK, petrol ve türevlerinden üretilir. Öncelikle cinslerine göre ayrılan geri dönüştürülebilen plastik atıklar kırılarak, küçük parçalara ayrılır ve geri dönüşümüyle sentetik elyaf, dolgu malzemesi, su boruları, zemin kaplama, kırtasiye malzemeleri, sentetik halı tabanı, yalıtım malzemeleri gibi bir çok ürün elde edilebilir.

KOMPOZİT, %80 kağıt, az oranda da plastik ve alüminyumdan üretilir. Geri dönüşümüyle çatı izolasyon malzemesi ve neme dayanıklı yonga levhalar elde edilebilir.

Özetle; toplanıyorlar, ayıklanıp ayrılıyorlar, temizleniyorlar, tekrar parcalanıp fabrikalarda işlemlerden geçerek bir bakmışsınız çeşitli malzemelerin hammaddesi oluveriyorlar.

O zaman ne diyelim? 
Bugünkü sloganımız;
Her atık çöp değildir, toplayalım dönüştürelim!..

Gülşen GÜLER CEYLAN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TSUNAMİ DENEYİ

DÖKÜLMEYEN SU DENEYİ

Yaz tatili oyunsuz olmaz; RESFEBE Oyunu