İTÜ Nükleer Enerji Bilgilendirme Merkezi...



Kısaca İTÜ NEBM... 





Geçtiğimiz dönemde öğrencilerimle İstanbul Teknik Üniversitesi'ne yaptığımız mini gezinin detaylarını sizlerle paylaşmak istiyorum. 

Gezimizin asıl amacı üniversiteyi gezmek değildi aslında, İTÜ bünyesinde kurulan İTÜ Nükleer Enerji Bilgilendirme Merkezini ziyaretti


 İTÜ Nükleer Enerji Bilgilendirme Merkezi, öğrencilere ücretsiz kapıları açarak onları nükleer enerji konusunda bilimsel temellere dayalı olarak bilgilendirmeyi ve böylece sağlıklı bir algı oluşturmayı hedeflemektedir.
Öncelikle merkezi fiziksel olarak tanıtmak isterim;

  • Toplam 150 metrekare alana kurulu merkez iki ayrı alandan oluşmaktadır. 
  • Giriş holü olan birinci alanda ziyaretçilere bilimsel dokümanları inceleme, dokunmatik ekrandan bilgi alabilme ve bilgilendirme videolarını izleyebilme imkânı sunulmaktadır. 
  • Giriş holünü takiben ulaşılan ikinci alanda ise 7x4 metre boyutlarındaki panoramik bir ekran üzerinde nükleer enerji ve radyasyon konularını anlatan 45 dakikalık bir video filminin oynatıldığı ve bu eğitim sırasında interaktif 4 masadan filmdeki çeşitli sorulara ziyaretçilerin cevap verebildiği 26 kişilik bir video salonu bulunmaktadır.
Kısaca merkez oldukça etkileyici ve ilgi çekici. Hatta eğitim sonunda birinci olan gruba verilen hediyelerle teşvik edici de...

Gelelim anlatılanlara...

Öncelikle elektrik enerjisinin  nasıl üretildiği ve nerelerde kullanıldığı üzerinde duruluyor. Daha sonra nükleer enerji tanımlanıyor. Nükleer güç santralinin nasıl inşa edildiği, işletildiği ve nükleer enerjinin nasıl üretildiği basit ve anlaşılır bir dille anlatılıyor. Diğer ülkelerde bulunan nükleer santrallerden örnekler veriliyor.

Sunum aralarında ve sonunda da interaktif masalarda oturan öğrencilere kısa bir yarışma yapılıyor. Birinci olan masadaki öğrencileri de çıkışta hediyeler bekliyor.


Sunum sonunda bir uzman öğrencilerin sorularını yanıtlıyor ve bize ayrılan süre  tamamlanıyor.




Sunumda anlatılanları detaylı olarak bir sonraki yazımda paylaşacağım...



Gülşen GÜLER  CEYLAN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TSUNAMİ DENEYİ

DÖKÜLMEYEN SU DENEYİ

Yaz tatili oyunsuz olmaz; RESFEBE Oyunu