Bir gün donuyoruz, Bir gün yanıyoruz, Neden mi?
Bu son günlerde bu şikayetlerde bulunmayan yoktur.
Bir gün bakıyoruz, hava Şubat soğuğunda, donuyoruz.
Çok uzun zaman değil, ertesi gün yanıyoruz.
Zannedersin Ağustos sıcağı. Neden mi?
Tanıştırayım; küresel ısınma...
Dünya yüzeyinde yıl boyunca ölçülen sıcaklık değerlerinde gözlenen artışa küresel ısınma diyoruz. Üstelik bu artış yapılan ölçümler sonucu sadece karada değil, deniz ve hava sıcaklığında da gözleniyor.Bu noktada insanın aklına gelen öncelikli soru; Dünya neden sürekli yükselen bir ısınma yaşıyor?
Yapılan araştırmalara göre küresel ısınmanın öncelikli nedenleri atmosfere salınan karbondioksit gazı başta olmak üzere kloroflourkarbon gazı, metan, azotoksitleri, ozon ve su buharı gibi gazlardır. Dünyaya gelen güneş ışınlarının yerküreden yansıyarak tekrar uzaya dönmesi gerekirken, Karbondioksit (CO2) gibi zararlı etkili gazlar tarafından bu ışınlar engellenip soğurularak yerkürenin fazlaca ısınmasına neden olur. Bu yüzden bu duruma sera etkisi diyoruz. Bu gazlara da sera gazları...Peki nedir bu sera gazlarının kaynağı, kimdir sorumlusu?
Tabii ki tek sorumlusu biz insanlar. Kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtları, ısınmadan sanayiye, otomobillerden elektrik üretimine kadar birçok alanda kullanıyoruz. Halbuki fosil yakıtların tüketimi sonucu açığa çıkan gazların başında da karbondioksit gazı geliyor. Yani küresel ısınmayı durdurmak istiyorsak bir kere bu yakıtlardan vazgeçmeliyiz. Başka?
İşte size birkaç önlemle ortaya çıkabilecek ilginç değerler:
- Standart ampulü, tasarruf ampulü ile değiştirmek, yılda 75 kg karbondioksit tasarrufu sağlıyor.
- Araba kullanılmayan her 2 kilometre için 0,75 kg karbondioksit tasarruf edilecektir.
- Evlerden çıkan çöplerin sadece yarısını geri dönüştürerek yılda 1200 kg karbondioksit tasarrufu sağlanabilir.
- Sağlanacak her 4 litre benzin tasarrufu 10 kg karbondioksiti atmosferden uzak tutar.
- Daha az su tüketen bir duş başlığı ile 175 kg, giysileri soğuk su ya da ılık suda yıkayarak da 250 kg karbondioksit tasarrufu yapılabilir.
- Çöpü yüzde 10 oranında azaltarak yılda 600 kg karbondioksit tasarrufu yapılabilir.
- Isıtıcı ayarını kışın 2 derece aşağıda, yazın 2 derece yukarıda tutmak yılda 1000 kg karbondioksit tasarrufu yapılabilir.
- Evde ortalama 8 saat stand by konumunda bırakılan TV, DVD, müzik seti gibi elektronik cihazlar, yılda 450 kg karbon gazının atmosfere yayılması anlamına gelir.
- Bir ağaç ömrü boyunca 1 ton karbondioksit emmektedir.
Gelin Fosil yakıtlardan vazgeçelim, Temiz enerjiler kullanalım!..
Gülşen GÜLER CEYLAN
Yorumlar
Yorum Gönder