Özellikle çıkarma işleminin bu şekilde yapılması zamandan tasarruf sağlıyor. Biz çocuklara sistemimizdeki gibi öğretmemize rağmen onların bir çoğu bu pratik yolları kendileri keşfediyor :)
TSUNAMİ DENEYİ Kavanozda bir tsunami etkisi oluşturabilir miyiz? Malzemeler * Geniş ve derin bir kap * Su (gıda boyası ile renklendirebilirsiniz.) * Kavanoz * Kolonya * Çakmak Hadi Yapalım - Kabı su ile dolduruyoruz ve renklendiriyoruz. - Kavanoza bir miktar kolonya dökerek, çalkalıyoruz ve geri boşaltıyoruz. - Bir büyüğümüzden yardım alarak yanan çakmağı kavanozun ağzına yaklaştırarak, içinde kalan kolonyayı yakıyoruz. - Vakit kaybetmeden kavanozu ters bir şekilde su dolu kaba kapatıyoruz. - Gözlemliyoruz. Neler Oldu? Kavanozu su dolu kaba ters çevirdiğimizde, kaptaki su hızlıca kavanozun içine doldu. Bu esnada da tsunami benzeri bir görüntü oluştu. Peki Bu Nasıl Oldu? Kavanoza kolonya döküp yakıldığında, dış ortamla kavanozdaki hava arasında bir basınç farkı oluştu. Bu da kavanozda kısmi bir vakum oluşumuna neden oldu. Basınç farkı etkisiyle güçlü durumdaki açık hava basıncı suyu hızla kavanoza iterek doldurdu. Böylece tsunami benzeri bir gör
DÖKÜLMEYEN SU DENEYİ Kağıt parçası ile ters çevrilen bir bardaktaki suyun dökülmesini engelleyebilir miyiz? Malzemeler * 1 bardak su * Kağıt (Bardağın ağzını kapatacak boyutta) * Geniş bir kase (su dökülürse diye J ) Hadi Yapalım - Bardağımıza su dolduruyoruz. ( isterseniz suyu renklendirebilirsiniz.) - Kağıdı bardağın ağzına kapatıyoruz. - Elimizi kağıdın üzerinde tutarak, hava almayacak şekilde bardağı ters çeviriyoruz. - Yavaşça elimizi kağıttan çekiyoruz. Neler Oldu? Bardağı ters çevirdiğimizde bardaktaki su, bardağın ağız kısmında toplandı. Kağıt, bir kapak gibi bardağın ağzını kapattığı için suyun dökülmesini engelledi. Peki Bu Nasıl Oldu? Bardağın ağzına kapattığımız kağıt parçası iki tür basıncın etkisindedir. Biri atmosfer içindeki her şeye havanın uyguladığı gaz basıncı (açık hava basıncı), diğeri de bardaktaki suyun uyguladığı sıvı basıncıdır. Deneyimizde kağıda uygulanan atmosfer basıncı, bardaktaki sıvı basıncından büyüktür.
Yaşasın yaz geldi, hele bir de tatili bol olunca tadından yenmiyor. Yaz tatilinde yapacak çok şey var tabi; deniz, havuz, güneş, gezmeler, ailemizle bol vakit geçirme, bilgisayar, kitap... Daha aklıma gelmeyen bir sürü şey. Ama bazen olur ya, canınız sıkılır başka bir şeyler yapmak istersin, işte o zaman devreye oyunlar girer. Hatta dışarı çıkmadan, bilgisayar, tablet olmadan bile oynayabileceğin bir oyun tanıtacağım sana. Adı... RESFEBE Resfebe; harf, rakam ve resimleri bir arada kullanarak bir kelime üretmeye dayanan bir zeka oyunudur. Resfebe; harf, rakam ve resimlerin şekilleri, duruş yönleri, renkleri, büyüklükleri ve yazı karakterlerine kadar her durumun düşünülmesi gereken bir oyundfen, mat, oyunur. Bu oyunun hem çözüm aşamasında, hem de üretim aşamasında zihinsel gelişime katkısı çok fazladır. Öncelikle örnekler üzerinden çözüm bulma ile başlayalım. Öğrencilerimin Resfebe oyunu ile ürettikleri gizli Fen terimlerini bulun bakalım, İyi Eğlenceler:)
Yorumlar
Yorum Gönder