2015/2016 .Merkezi Sınav Nedir - Nasıl Çalışılmalıdır?(TEOG)

        Bilindiği üzere 8. Sınıflar merkezi sınav sistemi adı altında 2015/2016 eğitim öğretim yılı takvimine göre birinci sınavlarına 25 ve 26 Kasım’da , mazeret sınavlarına 12 ve 13 Aralık’ta , ikinci dönem ortak sınavlarına 27 ve 28 Nisan’da , mazeret sınavlarına ise 14 ve 15 Mayıs’ta girecekler. Uygulamaya göz atacak olursak; 6 dersten yılda 12 sınava giriliyor. Bu sınavların ilk 6’sı birinci dönem , diğer 6’sı ikinci dönem yapılıyor. Sınavlar Türkçe , Matematik , Fen ve Teknoloji , Yabancı Dil , Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi , Inkılap Tarihi- Atatürkçülük derslerinden oluşuyor. Sınavlar günde 3 ders olmak üzere toplam 2 günde tamamlanıyor. Ayrı ayrı 40 ar dakikalık oturumlar halinde 30 dakika molalar verilerek yapılan sınavlarda ,öğrencilere her dersin sınavından çoktan seçmeli 20 soru soruluyor.


         Sınav sistemini bir kez daha tekrar etmişken , haftalar kala Matematik sınavına nasıl çalışılması gerektiği hakkında bir kaç tüyo hatırlatalım ve yazımıza son verelim. Öncelikle 8. Sınıf matematiği çok kapsamlıdır. Sarmal bir sistemde olan matematik dersi 6.sınıf ve 7. Sınıf konularının genişletilmiş hali olarak karşımıza çıkar. Örneğin cebirsel ifadelere dair bir eksiklik bizim üslü sayılarda veya köklü sayılarda hata yapmamıza sebep olur. Bu durumda geçmiş senelere dair bilgilerimizi güçlendirmemiz, bize sınavlarda daha doğru hamle yapmamızı sağlayacaktır. Ayrıca matematiğin ezberden çok uzak olduğunu unutmadan, çıkacak konulara dair her çeşit soru tarzını görmek için çok çok soru çözülmelidir. Konunun mantığının kavranıp kavranmadığı çözülemeyen sorulardan anlaşılır. Bunun için ders öğretmenine mutlaka danışılmalıdır. Geçmiş sınav soruları mutlaka çözülmelidir. Böylece sınavın tarzı hakkında fikir sahibi olunabilir.
Kareköklü sayılar ve üslü sayılar ağırlıklı bir sınav olacağı için(işlem ağırlıklı), olabildiğince hızınızı yükseltmeli ,işlem hatası riskini azaltmak için soruları kontrol etmeye vakit kazanmalısınız.(zaman tutarak soru çözmek faydalı olabilir)
       İlk sınav motivasyon için çok çok önemlidir. Bu sebeple alacağınız güzel sonuçlar, bir sonraki sınav için hem motive edici olacaktır hemde eski sınavın sonucunu telafi etme gibi bir sıkıntıdan sizi kurtaracaktır.
       Size en önemli tavsiyem…Çözemediğiniz sorulara odaklanın…Çözemediğiniz soruların konu anlatımlarına tekrar göz atın…Hepinize başarılar diliyorum.
                                                                                        Canan Han Kocaata


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TSUNAMİ DENEYİ

DÖKÜLMEYEN SU DENEYİ

Yaz tatili oyunsuz olmaz; RESFEBE Oyunu