"2016-2017 II.TEOG sınavı FEN BİLİMLERİ Soru Çözümleri" by Gülşen GÜLER CEYLAN
2016-2017 II.TEOG sınavı FEN BİLİMLERİ Soru Çözümleri
Çözüm 1: Besinlerin parçalanarak enerji elde edilmesine solunum denir. Solunum bütün canlılarda gerçekleşen bir olaydır.
cevap D
Çözüm 2: Su yosunu->sinek larvaları ->somon balığı
Soruda anlatılan besin zinciri yukarıdaki gibi yazılabilir. Bakteriler ise her üç canlı türüyle de beslenebilen çürükçül bir canlıdır.cevap C
cevap C
Çözüm 4: Azot gazını atmosfere veren tek canlı, topraktaki azot ayrıştırıcı bakterilerdir.
cevap D
Çözüm 5: Verilen açıklamada evsel atıklardan plastiğin geri dönüşümü açıklanmıştır. Bütün atıklarda bu durum gerçekleşmez.
cevap A
Çözüm 6: Verilen açıklama mısır bitkisi üzerinde yapılan biyoteknolojik çalışmaları açıklıyor. Ancak bu, sadece mısır üzerinde biyoteknolojik çalışma yapıldığını göstermez.
cevap A
Çözüm 7: Sesin oluşumu ve yayılması için maddesel ortama ihtiyaç vardır. Bu yüzden ses uzay boşluğunda yayılmaz.
cevap B
Çözüm 8: Cam kırıkları ve pet şişeler, ince kenarlı mercek gibi gelen güneş ışınları kırarak bir noktada toplar.
cevap D
Çözüm 9: Elektriklenmiş cisimlerden aynı yüklü olanlar birbirini iter, zıt yüklü olanlar birbirini çeker. K cismi, L ve M cisimlerini kendine doğru çektiği için zıt yüklüdür.
cevap C
Çözüm 10: Cisimler birbirine sürtündüğünde aralarında yük alışverişi olur ve yüklenirler. Balonda kazağa sürtündüğünde elektrikle yüklenmiştir ve nötr modeli kendine doğru çeker.
cevap D
Çözüm 11: cisimlerin yük durumları sahip oldukları pozitif ve negatif yük sayılarına göre belirlenir. buna göre; (+) yük sayısı fazla olan L cismi pozitif yüklü, (-) yük sayısı fazla olan M negatif yüklü,(+) yük sayısı (-) yük sayısına eşit olan K cismi ise nötrdür.
cevap D
Çözüm 12: Selçuk'un gösterdiği kart; 3. periyot,2A grubu elemente aittir. Bu element de metaldir.
cevap C
Çözüm 13: Verilen modellerden I metal, II saygaz, III ve IV ise ametaldir. Soygazlar bağ yapmaz. Metal ametal ile iyonik, ametal ametal ile kovalent bağ yapar.
cevap B
Çözüm 14: Asitler metallerle tepkimeye girerek aşındırma gerçekleştirir, turnusol kağını kırmızı boyar ve ph'ları 7'den küçüktür. Bazlar ise turnusol kağıdını mavi renke boyar ve ph'ları 7'den büyüktür. Nötr maddelerin ise Ph=7 ve turnusol kağıdına etki etmez.
cevap A
Çözüm 15: Bir maddenin sıcaklığını arttırması için alması gereken ısı maddenin kütlesi ile doğru orantılıdır. Madde miktarı arttıkça alması gereken ısı da artar.
cevap D
Çözüm 16: Isı miktarı hesaplanırken; Q= m.c.🔺t formülünden, kütle, özısı ve sıcaklık değişimi değerleri kullanılır.
cevap B
Çözüm 17: Sıcaklıkları farklı iki madde birbiri ile temas ettiğinde, sıcak olan maddeden daha soğuk olan maddeye doğru ısı akışı olur. bu durum sıcaklıklar eşitleninceye kadar devam eder.
cevap C
Çözüm 18: Buz erirken çocuğun elinden ısı alır. Isı alışverişi sonucu çocuk ısı kaybettiğinden üşür. Buz saf madde olduğu için hal değiştirirken sıcaklığı değişmez.
cevap B
Çözüm 19: K,L ve M maddelerinin kütle ve ısıları eşit olduğundan, öz ısılarını bulmak için sıcaklık değişimlerine bakılır. Sıcaklık değişim fazla olanın öz ısısı küçüktür. Sıcaklık değişimleri ise; K-> 6 , L->25 , M ->6 derecedir. bu yüzden en küçük öz ısı L'nindir, K ve M 'nin ise eşittir.
cevap A
Çözüm 20: Maddenin ilk sıcaklığı 50, son sıcaklığı -10 derece olduğu için grafik soğuma grafiğidir. Saf maddelerin hal değişim esnasında sıcaklıkları değişmez. bu yüzden 30 derece maddenin kaynama(yoğuşma) sıcaklığıdır, -10 derece ise maddenin donma( erime) sıcaklığıdır.
cevap D
"Tüm öğrencilerime geçmiş olsun diyorum, güzel sonuçlarla buluşacağımıza inanıyorum."
Gülşen GÜLER CEYLAN
Yorumlar
Yorum Gönder