Fen Bilimleri dersinde proje NASIL hazırlanmalıdır?

2014-2015 eğitim öğretim yılına başladık. İlk dönemini bitirdik, hatta ikinci dönemi de yarıladık bile. Günler çabuk geçiyor malum. Bir çok öğretmen arkadaşım proje ders dağılımlarını, konu dağılımlarını da yaptı. Eğer proje dersiniz Fen Bilimleri ise, bugünkü yazımız ilginizi oldukça çekecektir. Çünkü bugün "bir proje ödevi nasıl hazırlanmalı" onu konuşacağız.


  • Proje hazırlama aşamasının ilk basamağı, konu seçimidir. Eğer öğretmeniniz konu seçimini size bırakıyorsa öncelikle ilgi çekici, güncel sorunları ele alan, bu sorunlara çözüm getirebilen, gözlenebilir, uygulanabilir, akla mantığa uygun bir konu seçmelisiniz. Oldukça yoğun çevre sorunu yaşadığımız ülkemizde konu bulmak zor olmayacaktır sanırım. Ama eğer konuları öğretmeniniz veriyorsa kaderinize razı olup, bir an önce işe başlamalısınız.



  • Proje hazırlama aşamasının ikinci basamağı, kaynak taramasıdır. Seçtiğiniz konu ile ilgili çeşitli kaynaklardan bilgi toplamalısınız. Bu kaynaklar ansiklopedi, dergi, kitap gibi basılı yayınlar olabileceği gibi, internet üzerinden çeşitli arama motorları  kullanarak da tarama yapılabilir. Günümüzde en kolay ve etkili  araştırma internet üzerinde yapılabilmektedir.Ancak internette araştırma yaparken de bulduğunuz bilgilerin doğruluğunu sorgulamalısınız. Çünkü projenizde kullanacağınız bilgiler bilimsel olmalıdır.  Bu aşamada benzer projelerle de karşılaşıp çalışmalarınıza çeşitlilik de katabilirsiniz.



  • Proje hazırlama aşamasının üçüncü basamağı, projenin tanımlanmasıdır. Yaptığınız kaynak taramasıyla hazırlanacak projenizin amacı netlik kazanmalıdır. Daha önce yapılan çalışmalardan da ilham alarak, bilgilere dayalı, işe yarar bir amaç belirlemelisiniz.



  • Proje hazırlama aşamasının dördüncü basamağı, yöntem belirleme- uygulama ve analiz yapımıdır.

Yöntem, belirlediğiniz amaca nasıl ulaşacağınızı gösteren basamakları içerir. Bu bölümde proje planınız, proje bütçeniz, kullanacağınız malzemeler, problemi nasıl çözeceğiniz mutlaka yer almalıdır. Uygulama ve analiz aşamasında da proje planınız doğrultusunda uygulamaları yapmanızi verileri toplamanız,analiz etmeniz ve tablo ya da grafiklerle analizlerinizi göstermelisiniz.
Bu adımlar bir kaynağa göre şu şekilde değişebilir.



1.        Araç yapım 

Teknolojik araç geliştirmede kullanılan teknolojik tasarım aşamaları kullanılır.

2.        Deney yapma

       Hipotez:
Probleme yönelik hipotez kurulur

Değişkenler belirleme:
Amaca uygun değişkenler belirlenir. Olaya etki eden değişkenler varsa belirlenir. Örneğin deterjanların bitkiye etkisini araştırmak amaç ise, deterjan türü, ışık miktarı, suyun cinsi bitki üzerine etki edeceği için sadece incelenmek istenen değişken değiştirilmeli, diğerleri kontrol edilmelidir.

Deney düzeneğini tasarlama:
Amaca yönelik deney düzeneği kurulur ve deney yapılır

Verileri kaydetme ve yorumlama-hipotez testi:
Veriler yorumlanır, hipotezi doğrulayıp doğrulamadığı sorgulanır.

3.        Araştırma

Yıllık ödev gibi sadece araştırma sonuçlarını ve onların organizasyonunu içermez. Bu bilgileri kullanarak bir problemi çözmeyi, halkı bilinçlendirmek için çeşitli faaliyetleri içerir.

Literatür taraması
Konu ile ilgili çok kapsamlı, tüm bilgileri içeren dokumanlar toplanmalıdır.

Sonuçları yorumlama
Çalışmalarda elde edilen sonuçlar yorumlanır. Özetlenir, tablo, grafik vb. materyaller haline getirilir.

Uygulama
Bu aşama bilgilerin kullanılarak halkın bilinçlendirilmesi aşamalarını içerir. Bu bağlamda seminerler, broşürer, medya ile iletişim vs. gibi yollarla araştırma sonuçları geniş bir kitleye ulaştırılmaya çalışılır.



  • Proje hazırlama aşamasının beşinci ve son basamağı, rapor hazırlamadır. Hazırladığınız projenin konusu, amacı, yöntemi, kaynak tarama sonucu ulaşılan bilgiler, uygulama detayları, analiz verileri ve ulaşılan sonucu yazılı bir döküman halinde hazırlayarak dosyalandırmalısınız.

Şimdi bana düşen size artık kolay gelsin demek... Hadi bakalım başlayın hazırlıklara...

Gülşen GÜLER CEYLAN 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TSUNAMİ DENEYİ

DÖKÜLMEYEN SU DENEYİ

Yaz tatili oyunsuz olmaz; RESFEBE Oyunu