Saatler NEDEN 1 saat ileri, 1 saat geri alınır?

Bu gece itibariyle yaz saati uygulamasını başlatmak adına saatlerimizi 1 saat ileri alıyoruz. Peki canımız mı sıkılıyor da, yılın belli dönemlerinde saatlerimizle böyle oynuyoruz?..




Türkiye'de yaz saati uygulaması ilkbaharda başlıyor ve sonbaharın ortalarında bitiyor.Böylece 7 ay boyunca ileri saat uygulaması yapılıp, saatler 1 saat ileri alınıyor. Yani ulusal saat için esas alınan 30 nolu meridyen iken, 45 nolu meridyen oluyor.

Yaz saati uygulaması, çalışma saatlerinin günün güneşli bölümüne alınmasıyla, gün ışığından daha fazla yararlanmak, elektrik enerjisinin aydınlatmada kullanılan bölümünden tasarruf sağlamak amacını barındırıyor.

Türkiye'de kış saati uygulaması ise sonbaharla başlıyor ve ilkbaharda bitiyor. Ulusal saatlere esas olan 45 nolu meridyen yerine 30 nolu meridyen  kabul ediliyor. 
Bu süre de 5 ay sürüyor.

Aslında saat değişiminden beklenen tasarruf ve yarar yaz saati uygulamasında gerçekleşiyor.
Kaynaklara göre; yaz saati uygulamasıyla her yıl, orta ölçekli bir hidroelektrik santralinin yıllık üretimi kadar tasarruf sağlanıyor. Düşününce değerler oldukça iyi ve yapılan uygulama da yerinde alınmış bir karar gibi görünüyor.

"Bu uygulamayı ilk kim başlattı acaba?" diye sorarsanız, varsa Amerikan Dolarına bir bakın derim; tanıştırayım kendisi ABD'li fizikçi Benjamin Franklin.


Gülşen GÜLER CEYLAN

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TSUNAMİ DENEYİ

DÖKÜLMEYEN SU DENEYİ

Yaz tatili oyunsuz olmaz; RESFEBE Oyunu