Her canlının kan rengi KIRMIZI DEĞİLDİR!.



Çoğumuz küçükken düşüp dizimizi kanatmışızdır. Daha o zamanlardan biliriz kanın kırmızı renkte olduğunu. Peki neden kırmızı? 



Kanımızın kırmızı renkte olmasının tek sorumlusu taşıdığı “hemoglobin” adındaki proteinden başkası değildir. Kanımızın içerisinde çok çeşitli madde ve hücreler bulunur.Bu hücrelerden birisi de kırmızı kan hücreleri olan alyuvarlardır. Alyuvarları çevreleyen ve aslında yüksek oranda demir içeren bir protein olan hemoglobin, oksijenle birleşerek bilinen parlak kan rengini oluşturur. Alyuvarların büyük çoğunluğunu da hemoglobin oluşturduğundan kana da kırmızı rengini verir.




Bütün canlılarda kan rengi kırmızı mıdır, diye sorarsanız; cevabımız hayır olur. Çünkü kanın rengini belirleyen pigmentler canlılarda farklılık göstermektedir. 
İşte size birkaç örnek...
  • Karides, ahtapot ve yengeçlerde kan rengi mavidir. Çünkü bu hayvanların kanında demir değil, bakır bulunur. Bakırın varlığı, ışığın farklı dalga boylarının emilmesine ve geri yansıtılmasına neden olur. Bu hayvanların kanları oksijenlenmişken mavi renktedir, oksijenin yokluğunda ise renksizdir. 
  • Bazı solucanlar ve sülüklerde ise kan yeşildir. 
  • Bazı deniz solucanlarında kan rengi mordur. Bu renk kanda da demir bulunur, ancak yapısı omurgalılarınkinden farklıdır. Bu canlılarda kan oksijensizken renksizdir, oksijenlendiğinde pembemsi ve parlak mora döner.


    İlginç bilgileri birlikte paylaşmaya devam edeceğiz.
    Unutmuyoruz Fen hayatın her yerinde,mesele görebilmekte...
    Gülşen GÜLER CEYLAN

    Yorumlar

    Bu blogdaki popüler yayınlar

    TSUNAMİ DENEYİ

    DÖKÜLMEYEN SU DENEYİ

    Yaz tatili oyunsuz olmaz; RESFEBE Oyunu