YGS SONRASI



 
   2015 YGS BİTTİ , PEKİ ARDINDA BIRAKTIKLARI NELER?

   Yoğun bir seneye başlayan üniversite adayları, bitmek tükenmek bilmeyen sınav maratonunda enerjisini YGS ’ye verdi. Ancak YGS beklenen gibi olmadı; dershane mantığından uzak fen soruları, zaman gerektiren türkçe soruları , yorum -zaman -mantık üçlüsü ile kurulan matematik-geometri sorularının ardından sonuçlar dört gün içinde açıklandı.( Öğrenciler sonuçları https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile öğrenebiliyor. 2015-YGS sınav sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecek)

    Yaklaşık 2 milyon adayın girdiği üniversiteye girişin ilk aşamasında sınavda en düşük doğru ortalaması fen testinden geldi. Fende doğru ortalaması sadece 3,9. Sınavda 40'ar sorudan oluşan testlerin doğru sayısı ortalamaları da belli oldu. Türkçe ortalaması 15,8  Sosyal ortalaması 10,7 Matematik  ortalaması 5,2

    ÖSYM, sınavla ilgili sayısal bilgileri de açıkladı. Sınavı geçerli olan 1 milyon 986 bin 995 adaydan 140 barajını aşamayan öğrenci sayısı 207 bin 145. Sınava giren öğrencilerin yüzde 89,55'i iki yıllık fakültelere girmek için geçerli olan 140 ve üzeri puanı aldı.180 barajını aşan kişi sayısı düştü. Adayların yüzde 68,89'u ise ikinci aşama olan Lisans Yerleştirme Sınavı'na (LYS) katılabilmek için gerekli olan 180 ve üzeri puanı aldı. 618 bin aday dört yıllık fakültelere girebilmek için gerekli barajı aşamadı. 2014 YGS'ye 1 milyon 950 bin 163 aday girmişti. 1 milyon 423 bin 124 aday 180 barajını geçmişti. Bu sene bu rakam 1 milyon 369 bin 147'de kaldı.

    Sonuçlar açıklandığında her öğrenci için ayrı bir stres süreci başladı. Çünkü sıralamada iyi olan çocuk olduğu noktayı korumak için çaba sarfedecek, geride olan ön sıralara ilerlemek için gayret gösterecek. Bu noktadan başlayarak sayılı zamanın kaldığı LYS için ne yapmalı? Alanım olan Matematik –Geometri üzerinden gidecek olursak, öncelikle öğrenciler konu eksiklerini biran önce tamamlamalılar. Örneğin limit-türev-integral üçlüsü son senenin konusu olduğu için pratik yapmaya yeterli zaman kalmamış olabilir. Ancak LYS de en çok soru çıkan konulardan olduğu için bunlara öncelik verilmelidir. Bu konuların içinde fonksiyon, trigonometri, karmaşık sayılar gibi temel konular ağırlıklı olduğu için öğrenciler bir yandan da soru çözerek konu hakimiyetini ve hızlarını arttırmalıdırlar. Geometriyi konuşacak olursak YGS geometrisi bu yıl yine zorlayıcı olmuştur. Ancak LYS geometrisi her sene ağırlığı bilgi sorularından oluşan bir-kaç tane mantık-yorum sorusu içermektedir. Bu sebeple öğrenciler olabildiğince zaman tutarak geometri testlerine yönelmeli eksik konularını bir an önce tamamlama yoluna gitmelidir. Buradan paylaşacağım konu-soru dağılımlarının size rehber olacağına inanıyorum. Böylelikle ağırlık vermeniz gereken konulara veya kafanızdaki sorulara yanıt bulacağınıza inanıyorum. Girecek olduğunuz sınavda emeklerinizin karşılığını almanız dileğiyle..

                                                                  CANAN HAN KOCAATA

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

TSUNAMİ DENEYİ

DÖKÜLMEYEN SU DENEYİ

Yaz tatili oyunsuz olmaz; RESFEBE Oyunu